In Interviews

Harm de Boer, Autocrosser van eigen bodem

Hoe lang cross je al en hoe ben je er mee in aanraking gekomen?
Ik werkte bij garage Kemker en ging rond mijn 20e crossen in een Lada 1600 op Harich. Later reed ik met een kever op Blauwhuis die had ik gekregen in ruil voor het plaatsen van een nieuwe auto radio in iemands auto. Tegenwoordig gaat dat wel anders.

In welke klasse rij je (en met welke auto) en waarom deze klasse?
Masters klasse 1, 1600 achterwiel aandrijving met een MR2 AW11. Dit ligt mij het beste en ik rij geen twee klassen omdat dat te druk zou zijn wat sleutelen betreft.

Heb je beroepsmatig ook te maken met autosport?
Mijn dagelijkse werk is bij Kuipers in Woudsend. Tanken en apparaten bouw. Auto’s, motoren en dergelijke heeft altijd mijn interesse gehad en is dus mijn grote hobby.

Hoe ziet jullie team samenstelling er uit?
In principe werk ik alleen aan de auto maar mijn zoon is altijd mee en helpt waar hij kan. We zijn met klein groepje vrienden, staan altijd bij elkaar en helpen elkaar als het nodig is.

Wat voor resultaten heb je behaald en wat is je doel voor dit jaar?
Mijn doel voor dit jaar is toch wel de top 10 en zeker een mooi jaar rijden met spannende wedstrijden. Hopelijk vallen we niet vaak uit en kunnen we veel strijden op de baan.

Hoe zorg je er voor dat je ieder jaar stappen maakt?
Het kost veel geld om goed mee te kunnen komen en probeer ieder jaar nieuwe dingen toe te voegen. Zoals schokdempers en dergelijke. Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuwe motor. Deze wordt gemaakt door Postma Autosport.

Waar ben je het meest trots op?
Het meest trots ben ik toch op mijn vrouw en onze zoon. Mijn zoon doet aan motorcross en daar wordt ik als papa blij van. We zijn allemaal gezond, omringd met fijne vrienden en familie. Mijn leven ziet er goed uit en ben daar zeer tevreden over.

Wat vindt je van de ontwikkelingen die de autocross door maakt?
Door de veiligheidseisen is het veel duurder geworden. Wat natuurlijk wel logisch is en sta ik ook achter. De kooi is sowieso belangrijk.

Wat zou je graag willen veranderen in de autocross sport?
Op zich vind ik het allemaal wel gaan zoals ik zou doen. Alleen in de klasse waar ik in rij worden veel auto’s goed gekeurd waar veel in weg geslepen is. Een minimaal gewicht instellen zou ik wel voor zijn.

Voor de mensen die niet bekend zijn met autocross, wat is het?
Als je niet in aanraking bent geweest met autocross en je niet het virus hebt opgelopen zullen veel zich afvragen waar wij nou echt mee bezig zijn. Autocross zit in je. Het is een manier van leven. De spanning geeft een adrenaline kick. Ook de gezelligheid er om heen maakt het nog mooier dan het al is. Voor het publiek is de sensatie het allermooiste.

Waarom moeten mensen zeker komen naar de AM in Koudum?
De baan ligt weer bij de Galamadammen dus een mooie harde baan. Het is mooi omdat de snelheden hoog liggen en daardoor spannend om naar te kijken. Hoe meer mensen komen hoe groter ook de kans dat er ieder jaar zo’n mooi evenement terug komt. Dit zou mooi zijn omdat er in de buurt niet veel mooie crossen meer zijn. Dit is voor ons mooi maar ook voor onze vrienden en familie. Iedereen kan komen omdat het dichtbij is.